2014. április 28., hétfő

Bárányhimlő

Biztos többségetek emlékszik rá (jobb esetben) gyermekkorából, hogy milyen is volt az a bizonyos barihimlő, de először is, tisztázzuk, mi is az:

VÍRUS! GYERMEKBETEGSÉG!

Ez a leggyakoribb és legragályosabb gyermekbetegség. Cseppfertőzéssel terjed. Lappangási ideje 2-3 hét. Láz! esetleg légúti tünetek kísérik. A bőrön viszketős hólyaggá váló piros pöttyök jelennek meg. Ezek pár nap után pörkösödni (varrosodni) kezdenek, majd lepotyognak.

Nagyon ritka! súlyos szövődményekkel járhat, ugyanúgy mint más vírusok is mint például az INFLUENZA, de ezt egyszer kapja meg a gyerek, influenzás akár évente is lehet, tehát nagyobb az esély a súlyos szövődményre. Ilyen lehet a tüdőgyulladás, izületi gyulladás, bakteriális ráfertőzés, idegrendszeri problémák, szív,- és májprobléma. Védőoltás mindkettőre van, hatékonyságuknak nem olvastam utána, ezt azt hall az ember az oviban. :)

Azt tudjátok miért bárányhimlő a bárányhimlő??? Egy magyarázat: Évszázadokkal ezelőtt a tudósok a súlyos fekete himlő egyik enyhébb, szelídebb fajtájának hitték a varicellát (bárányhimlőt), és a bárány az állat szelíd mivoltára akart utalni, egyéb köze nincs a gyapjasokhoz. :) Német területeken pl szélhimlőként ismert, hiszen olyan gyorsasággal terjed és folyik le, mint ahogy a szél fúj, söpör végig a földeken. :)

Úgy tapasztaltam, hogy a bárányhimlő két táborra ossza a szülőket.

1. Atya ég! El ne kapja, mert ...
2. Alig várom, hogy túl essünk rajta, mert....

Isten ne verjen érte, és ember se ítélkezzen, én a másodikba tartozom. Az oltás meg sem fordult a fejemben, hiszen jobb, ha a gyermek természetes védettséget szerez a BH vírus ellen - megjegyzem így a későbbi övsömör kialakulására is kisebb az esély. Ha valaki mellette dönt, elfogadom, hiszen jogosak az ő érveik is, de ha nekem mégis megfordult volna, akkor meg az előtt oltattam volna, hogy közösségbe adom a gyereket. Vagy nem ez a logikus?

Idén tél végén, tavasz elején (máig is) egy bárányhimlő hullám söpört végig Keszthelyen, - és általunk egy faluban is. Biztos van aki szidja a hátsó felem, és okol - tulajdonképpen jogosan -  de bárki, bárhonnan, bárkitől elkaphatta volna, most pont úgy esett, hogy éppen tőlünk. Hmm. Mi is benyaltuk valahonnan, most akkor hibáztassak érte valakit? Hát nem fogok. Bízom benne, hogy minden kis lurkó hamar, enyhe tünetekkel és szövődmények nélkül túl esett, esik rajta.  Nekik és szüleiknek is kitartás! 

Egy jó tanács: ne vonzzátok a legrosszabbat, ne a lehetséges szövődményekkel idegesítsétek magatok! Az influenzánál sem mindjárt azon töprengetek, hogy a gyerek bele halhat, mert bizony annál meg van az esély.
(Statisztikázzunk kicsit? Na jó, számokkal nem bombázlak titeket, de az influenza több szövődményt és halálesetet okoz pár hét alatt, mint az összes többi fertőző betegség egy éveben!)

Mivel Nóri ősz óta óvodás,  közösségbe jár, így ő is elkapta a bárányhimlőt, amit hősiesen kibírt, még csak azt se mondta, hogy viszket, majd kereken 2 hétre rá a tünetek Zsófin is jelentkeztek. A lappangási időben 1 hetet otthon marasztaltam, nehogy már megfertőzze a többieket, de mivel már előtte is másfél hetet hiányzott betegség miatt, úgy döntöttem, igenis iskolába kell mennie.  1. Zsófinak 1 hónap kiesés a suliból rengeteg, 2. senki nem igazolja nekem még azt az egy hetet sem, amit gyakorlatilag potyára, egészségesen! hiányzott. Remélem erre találnak megoldást. :) A BH lehetőségét pedig jeleztem az iskolában.
Zsófi is egy hős volt. Igaz magas láza volt és kétszer annyi pöttye volt mint Nórinak, pedig neki se volt kevés ( A képek nem a végkifejletkor készültek). A fején, a szájában, a törzsén, végtagjain, cunijában, fenekén, fülében , még a szemgolyóján (Ez hogyan? Még most is alig hiszem el. Ha nem látom a két saját szememmel, nem hittem volna.) is volt hólyag. 
Neki kicsit viszketett, mert a cicijénél meg pocijánál kicsit vakarászott, de minden elismerésem az övé.

Szerintem nagy segítség volt nekünk a homeopátiás bogyó, amit a patikában adtak.
= Apis mellifica (9ch)
(Az Apis olyan csalánkiütések, rovarcsípések, allergiás reakciók gyógyítására alkalmas, ahol a bőr duzzadt, viszket, és érintésre érzékeny. A tüneteket a hideg borogatás javítja. A nyári kerti csípéses balesetek kiváló szere. Az Apis klinikai vizsgálatokkal bizonyítottan csökkenti az allergiát okozó hisztamin felszabadulását a vérben.
Bevált szer még olyan torokgyulladás gyógyítására, ahol a torok rózsaszín, duzzadt, és a nyelvcsap vízzel teli zacskóhoz hasonlít. Lázas állapotban a szomjúság hiánya és száraz, érzékeny bőr jellemzi az Apist igénylő beteget. Húgyúti fertőzéseknél akkor hatásos, ha égő, csípő fájdalom és vizelet visszatartás jelentkezik.
Nagyon jó hatású minden olyan esetben, amikor az ödéma (a szövetekben felgyülemlő folyadék miatt duzzadt a testrész) a legjellemzőbb tünet. Ez lehet a szem, (pl. árpa) torok, száj allergiás reakciója, vagy duzzadással járó ízületi gyulladás is. infó: www.homeopatia.info.hu)


Egyik ismerősöm egy néni javallatára említette, hogy szódabikarbónás vízzel mosogassam le a pöttyöket - lelocsolás. Nem mertem kipróbálni, de aztán - ugyan mikor már nekünk nem volt rá szükség-, több szülőtől jó tapasztalatokat hallottam. 
Ugyan jelenleg 2014-ben a cinkrázót elavultnak és rossznak titulálják, szerintem bátran használható. Van akinek ez segít.
De az apis mellifica és más homeos készítmények, a szódabikarbónás víz, és a cinkrázó mellett ott a mentolos hintőpor, az aloe vera gél, a virasoothe gél, és társaik.
Szerintem gyerekfüggő kinek mi válik be, nekünk szerencsénk volt, hogy az első dologgal sikert értünk el.

Cuppantás! Bee - beee! :D










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése